Naukowcy odkryli przyczynę zespołu jelita nadwrażliwego
Lekarze, którzy mówili pacjentom z zespołem jelita drażliwego, że to wszystko jest w ich głowach, będą musieli przemyśleć takie podejście, ponieważ naukowcy w końcu dowiedli, że problem naprawdę istnieje.
Naukowcy z Uniwersytetu Technicznego w Monachium (TUM) zlokalizowali w końcu przyczynę choroby w jelitach, a nie w umyśle. Jak podają, jest to rezultat drobnych zapaleń błony śluzowej, które są przyczyną wrażliwości układu nerwowego jelit.
Zespół badawczy pod kierownictwem profesora Michaela Schemanna z Wydziału Biologii Człowieka TUM wykorzystał superszybkie metody pomiaru optycznego w celu wykazania, że mediatory z komórek tucznych i enterochromafinopodobnych bezpośrednio aktywują komórki nerwowe w jelitach.
Nadwrażliwość układu nerwowego w jelitach osłabia jego komunikację z błoną śluzową. Prof. Schemann wyjaśnił, że podrażniona śluzówka uwalnia zwiększone ilości substancji neuroaktywnych, takich jak serotonina, histamina i proteaza. Ta mieszanka może być prawdziwą przyczyną nieprzyjemnych dolegliwości związanych z zespołem jelita drażliwego.
Naukowcy po raz pierwszy zidentyfikowali przyczyny tej choroby jelit. Do tej pory wielu lekarzy uznawało swoich pacjentów za hipochondryków. Szacuje się, że na tę dolegliwość układu trawiennego cierpi co najmniej 10 proc. populacji.
Zespół jelita drażliwego może zamienić trawienie w koszmar. Typowe objawy to zaburzenia żołądkowe, nudności, skurcze, wzdęcia, zaparcia, biegunki, nudności i skurcze żołądka, zaburzenia snu, bóle głowy i pleców.
Nowe odkrycie naukowe prawdopodobnie doprowadzi do rozpowszechnienia leków i zabiegów hamujących produkcję serotoniny, histaminy i proteazy.
Należy także pamiętać, że prawidłowe odżywianie się może złagodzić nieprzyjemne objawy zespołu jelita drażliwego. Można to osiągnąć poprzez unikanie pokarmów, które nadmiernie pobudzają lub podrażniają jelito grube i spożywanie tych, które łagodzą i regulują jego pracę.
Przeczytaj koniecznie
- Poważne zagrożenie dla dziecka, które czyha zimą w każdym domu
- Większość rodziców w okresie jesienno-zimowym popełnia ten błąd. Skutki mogą być fatalne
- Te choroby biorą się z powietrza. Zobacz, jak sobie z nimi radzić
- Gwiazda na placu budowy! Tego jeszcze nie było
- Znana blogerka opowiada o przełomie w swoim życiu. Dowiedz się, co go spowodowało
Warto ściśle ograniczyć ilość niezdrowych tłuszczów w diecie (jednego z najsilniejszych stymulantów przewodu pokarmowego), dostarczać błonnik rozpuszczalny wraz z każdą przekąską i posiłkiem, wyeliminować kawę, napoje gazowane i alkohol, zachować ostrożność w przypadku nierozpuszczalnego błonnika i unikać przejadania się.
Ważne jest również, aby unikać papierosów, ponieważ tytoń sieje spustoszenie w przewodzie pokarmowym.
Szczególnie korzystne może się okazać spożywanie jabłek (bez skórki albo gotowanych). Owoce te zawierają kwas jabłkowy, czyli substancję, która łagodzi ból i zapalenie. Dostarczają także pektyn, które ułatwiają usuwanie toksyn, odpowiedzialnych za podrażnienie żołądka, jak również inne problemy układu trawiennego. Kolejnym produktem łagodzącym stan zapalny w jelitach jest miód manuka.
Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.