Zastosowanie kwasów omega-3 (WIDEO)
Zalety kwasów omega 3
Źródłem energii oraz budulcem wszystkich komórek są kwasy tłuszczowe. Omega-3 są nazywane często NNKT, co jest skrótem od "niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe". Terminologia ta jest uzasadniona, bo są one budulcem błon komórkowych, tkanki mózgowej (60% naszego mózgu to kwasy omega-3) oraz odpowiadają za syntezę hormonów (stanowią składnik do budowy serotoniny i dopaminy). Do tego regulują pracę tzw. cytokin kierujących układem odpornościowym. Szczególnie zainteresowane kwasami omega-3 są kardiologia i onkologia, gdyż kwasy te zapobiegają miażdżycy i nowotworzeniu się komórek.
Kwasy omega-3 można znaleźć w pożywieniu, nie są one syntetyzowane w organizmie. Trzeba więc wprowadzić je do diety, a w przypadku, jeśli nadal będzie ich za mało – rozpocząć suplementację tranem. Kwasy omega-3 można znaleźć przede wszystkim w tłustych rybach morskich oraz w algach, które stanowią pożywienie ryb. Niestety, badania wykazują, że mniej niż 50% Polaków spożywa tyle kwasów omega-3, ile potrzebuje organizm. Reszta nie osiąga dziennego zapotrzebowania.
Najważniejszym przedstawicielem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych jest kwas α-liponowy (znaleźć go można w oleju lnianym, sojowym, z orzechów włoskich), kwas eikozapentaenowy oraz kwas dekozakeksaenowy.
Jeśli chodzi o ich budowę, to kwasy te są długołańcuchowymi, nienasyconymi kwasami tłuszczowymi, których ostatnie wiązanie podwójne w łańcuchu węglowym znajduje się przy trzecim od końca atomie węgla.
Jakie jest zastosowanie tego składnika? Na to pytanie odpowiedzi udziela nasz ekspert – dr Leszek Walentynowicz, lekarz rodzinny.