Zbyt duża ilość soli w diecie osłabia system odpornościowy
Wystarczy dwa razy dziennie sięgnąć po hamburgera czy frytki, by drastycznie osłabić układ immunologiczny. Naukowcy ze szpitala uniwersyteckiego w Bonn ostrzegają, że "słona dieta" powoduje spadek odporności i utrudnia organizmowi zwalczanie infekcji bakteryjnych.
1. Jak nadmiar soli w diecie wpływa na odporność?
Zespół niemieckich badaczy ze szpitala uniwersyteckiego w Bonn analizował reakcje, które zachodziły w organizmie myszy karmionych dietą o wysokiej zawartości soli. Na tej podstawie badacze stwierdzili, że te zwierzęta częściej chorowały, a ich infekcje miały poważniejszy przebieg.
Prof. Christian Kurts, jeden z autorów badania podkreśla, że odkrycia jego zespołu dowodzą, że nadmierne spożycie soli osłabia ważną część układu odpornościowego. Naukowcy zauważyli, że choroby pasożytnicze skóry u zwierząt laboratoryjnych mijają znacznie szybciej u osobników, które przestrzegają diety o niskiej zawartości soli.
To odkrycie rzuca nowe światło na problem obecności soli w diecie. Wcześniejsze badania sugerowały odwrotną tendencję. Wcześniejsze tezy części lekarzy zakładały, że chlorek sodu może wpływać na wzmocnienie odporności. W związku z tym, że makrofagi, czyli komórki odpornościowe atakujące pasożyty są szczególnie aktywne w obecności soli.
Zobacz także:Działanie soli
2. Burger albo frytki mogą osłabić odporność
Naukowcy z Bonn są jednak przekonani, że jest dokładnie odwrotnie. Wyniki doświadczeń na zwierzętach potwierdziły też badania u ludzi. U pacjentów, którzy zgłosili się na ochotników do badania zaobserwoano, że nadmierne spożycie soli spowodowało również zwiększenie poziomu glukokortykoidów. Co wpływało na upośledzenie reakcji układu odpornościowego. Ochotnicy, którzy zgodzili się na udział w eksperymencie otrzymywali dodatkowo 6 gramów soli dziennie.
"To mniej więcej tyle, ile jest w dwóch posiłkach typu fast food, na przykład w dwóch burgerach albo dwóch porcjach frytek" - wyjaśnia prof. Christian Kurts.
Po tygodniu naukowcy pobrali od badanych krew i zbadali granulocyty, odkrywając, że ich komórki odpornościowe znaczenie gorzej radziły sobie z drobnoustrojami chorobotwórczymi od kiedy stosowali dietę bogatą w sól. Ich badania jednoznacznie pokazały, że jedzenie fast foodów drastycznie zmniejsza zdolność układu odpornościowego do walki z infekcjami bakteryjnymi.
3. Jaka dawka soli jest bezpieczna?
Światowa Organizacja Zdrowia mówi, że ludzie powinni spożywać nie więcej niż 5 gramów soli dziennie, co odpowiada około jednej łyżeczce. Niemieckie badania pokazują, że wiele osób na co dzień nie stosuje się do tych zaleceń i przekracza normy. Często wynika to z nieświadomości, bo sól jest obecna w składzie bardzo wielu produktów, po które sięgamy każdego dnia, od wędlin po produkty garmażeryjne. Z obliczeń Pracowni Ekonomiki Żywności i Żywienia IŻŻ wynika, że spożycie soli w Polsce przekracza 11 g na osobę dziennie.
Niemieckie badania zostały opublikowane w czasopiśmie "Science Translational Medicine".
Zobacz także: Sól - właściwości, wpływ na zdrowie, dzienna dawka, jak ograniczyć w diecie
Dołącz do nas! Na wydarzeniu na FB Wirtualna Polska - Wspieram Szpitale - wymiana potrzeb, informacji i darów będziemy na bieżąco informować, który szpital potrzebuje wsparcia i w jakiej formie.
Zapisz się na nasz specjalny newsletter o koronawirusie.
Rekomendowane przez naszych ekspertów
Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.