Trwa ładowanie...

Włącz do diety. Szybko obniżysz poziom cholesterolu

 Maciej Rugała
29.12.2022 11:51
Tłuszcze na cholesterol
Tłuszcze na cholesterol (Getty Images)

Słodkie desery i tłuste dania często goszczą na stołach Polaków nie tylko w święta, ale i w czasie międzyświątecznym. Zawarte w nich tłuszcze i cukry proste prowadzą do podniesienia poziomu "złego cholesterolu". To z kolei prowadzi do rozwinięcia miażdżycy, a wraz z nią - do wielu innych chorób. Jak temu zapobiec? Ratunkiem mogą być kwasy tłuszczowe omega.

spis treści

1. Tłuszcze w diecie

Tłuszcze utwardzone, tłuszcze trans oraz cukry proste (które w nadmiarze są przetwarzane w tłuszcze) to składniki odżywcze, których brakuje na stołach Polaków. Ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego po świątecznej biesiadzie szybko rośnie, a spożywany do tego alkohol pogarsza sprawę jeszcze bardziej.

Wszystkiemu winne są wcześniej wspomniane tłuszcze, cukry proste i związany z nimi wysoki "zły cholesterol", czyli LDL. To one przyczyniają się do zwężania światła naczyń krwionośnych, mogąc powodować poważne przypadłości, które prowadzą do udarów i zawałów.

Zobacz film: "Miażdżyca [Specjalista radzi]"

Dzieje się tak, ponieważ substancje tłuszczowe tworzą skupiska w naczyniach krwionośnych, przenikają pomiędzy ich warstwy i tam tworzą płytkę miażdżycową. Zmniejsza ona stopniowo przepływ krwi w tętnicach i żyłach.

Istnieją jednak sposoby, by obniżyć poziom złego cholesterolu. Pierwszym wyjściem są leki. Specjaliści przepisują tzw. statyny, stosowane w leczeniu miażdżycy.

2. Czy cholesterol można obniżyć bez leków?

Najlepszym sposobem jest uwzględnienie wysokiej podaży kwasów omega w diecie. Przeciwdziałają one miażdżycy, obniżają poziom LDL we krwi, chroniąc przed udarami, zawałami i chorobami naczyń.

Obecnie można znaleźć mnóstwo suplementów z kwasami omega, w tym EPA i DHA, które - oprócz wzmacniania układu krwionośnego - szczególnie dobrze wpływają na nasz system nerwowy i odporność. Jest jednak tańsza i skuteczniejsza alternatywa - dieta. Produkty, w których znajdziemy obfitość kwasów omega, to:

  • oliwa z oliwek - najlepsza do dań na zimno oraz sałatek, gdzie pomaga przyswajać witaminy z warzyw,

  • olej słonecznikowy,

  • ryby takie jak: okoń, tuńczyk, sandacz, dorsz i flądra,

  • siemię lniane,

  • pestki dyni,

  • migdały i orzechy (wielu rodzajów),

  • owoce morza,

  • soja.

Źródeł kwasów omega jest naprawdę dużo. Powinniśmy z nich korzystać, ponieważ organizm nie potrafi ich sam wytworzyć.

Maciej Rugała, dziennikarz Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze