Jak odżywiać się w czasie ciąży? (WIDEO)
Zdrowa dieta ciężarnej
Przybieranie na wadze jest nieodłącznym elementem przebiegu ciąży. Dodatkowe kilogramy to nie tylko waga samego dziecka, ale także naturalny przyrost masy ciała matki. Warto wiedzieć, ile dodatkowych kilogramów to norma. Szczegółowo opowiada o tym dietetyk Marta Michalak-Tomasik.
Przyrost masy ciała w czasie ciąży wiąże się z wagą dziecka – chociaż ono waży zaledwie kilka kilogramów – a także z powiększaniem się ciała matki. W czasie ciąży zwiększa się objętość krwi w organizmie, zwiększa się macica i łożysko, a także ilość tkanki tłuszczowej magazynowanej do wykorzystania po porodzie do karmienia.
Kobieta z prawidłową masą ciała przytyje około 11 do 16 kg w czasie ciąży. Kobieta z niedowagą może przytyć nawet 18 kg. Kobiety z nadwagą powinny przybrać na wadze ok. 7-11,5 kg. Kobiety otyłe nie powinny przytyć więcej niż ok. 6 kg. Jeśli chodzi o przybieranie na wadze w poszczególnych trymestrach ciąży: w pierwszym trymestrze tyje się około 2 kg, 5-6 kg w drugim, a w trzecim 4-6 kg.
Takie tempo przybierania na wadze ułatwi powrót do prawidłowej masy ciała po porodzie, chroni przed wystąpieniem nadwagi po porodzie i jej konsekwencjami zdrowotnymi.
O prawidłowej masie ciała należy pomyśleć jeszcze przed ciążą. Kobiet z niedowagą powinny przytyć, a z nadwagą – schudnąć, tak aby osiągnąć prawidłową wagę. U kobiet z niedowagą jest większe ryzyko urodzenia dziecka z niską wagą urodzeniową. U kobiet z nadwagą zwiększa się ryzyko pojawienia się cukrzycy ciążowej, nadciśnienia ciążowego, a nawet krwotoku po porodzie. Jeśli jednak kobieta w ciąży już ma nadwagę – nie może odchudzać się w ciąży.