Trwa ładowanie...

Jak mądrze zrobić zapasy żywności?

Avatar placeholder
31.03.2020 18:22
jedzenie
jedzenie

W obecnej sytuacji ruszamy do sklepów robiąc duże zakupy, które mają nam starczyć na dłuższy czas. Czy to możliwe, aby mieć posiłki o długim terminie przydatności, które jednocześnie są zdrowe? Tak! Podpowiadamy jak to zrobić!

Artykuł sponsorowany

1. Sałatki z rybą – zdrowe, pełne witamin i kwasów omega-3

Zapasy muszą być nie tylko praktyczne, lecz także zdrowe. Uzupełniając domową spiżarnię, warto sięgać po produkty bogate w wartościowe składniki wzmacniające odporność takie jak kwasy omega-3. Gdzie ich szukać i dlaczego są takie ważne? Najwięcej kwasów omega-3 znajduje się w rybach morskich. Kwasy te działają korzystnie na układ immunologiczny i krwionośny. Dodatkowo redukują stres i wspomagają walkę z depresją czy po prostu obniżonym nastrojem. Co więcej, kwasy omega-3 działają kojąco na wszelkie stany zapalne w organizmie i stymulują jego regenerację. Gdy w grę wchodzą domowe zapasy, sałatki Salatino stanowią optymalny sposób na to, by mieć zdrowe ryby zawsze w zasięgu ręki. I to w pysznym wydaniu!

2. Praktyczne i inspirujące – gotowe dania na bazie morskich ryb

Gdy chodzi o zapasy, liczy się przede wszystkim łatwość przechowywania. Produkty, które można umieścić w szafkach czy na półkach spiżarni, a nie jedynie w lodówce, to podstawa, kiedy w grę wchodzi domowy survival. Warto sięgać po produkty, które zachowują świeżość nawet w temperaturze pokojowej, a przy tym nie zawierają konserwantów. Przykład: sałatki Salatino w praktycznych opakowaniach, które można przechowywać jedną na drugiej w szafce, lodówce czy podręcznym schowku. Dodatkowy plus: Salatino można zjeść solo lub potraktować jako bazę do prostych i wartościowych dań. Wystarczy dodać do sałatki ulubiony sos i przyprawy, podać razem z makaronem czy ryżem lub po prostu podgrzać i zjeść z ulubionym pieczywem.

3. Długotrwałe równa się świeże. Oto dowód!

Ryż, kasza, makaron – takie produkty najczęściej kupuje się na zapas. Powód: długi termin przydatności. Co ważne, również gotowe produkty mogą być przechowywane przez długi czas, a przy tym zachowywać świeżość. Kluczem do sukcesu jest odpowiednia obróbka termiczna i opakowanie. Sałatki Salatino w procesie produkcji poddawane są temperaturze 100 stopni Celsjusza, a następnie są szczelnie pakowane. Takie podejście sprawia, że nie potrzebują konserwantów i wyróżnia je wysoka trwałość. Przez długi czas zachowują wartość odżywczą i zdrowotną, w tym cenne kwasy omega-3 czy witaminy A, D, E czy PP zawarte w rybach i warzywach.

4. Smak bez kompromisów

Zawartość domowej spiżarni powinna być przede wszystkim smaczna. Aromatyczne sosy, zioła, zdrowe warzywa i ryby to połączenie odpowiednie zarówno na aktywny dzień, jak i czas spędzany w domu. Gotowe dania zachomikowane w domowej spiżarni nie muszą być jednak minimalistyczne. Komosa ryżowa, kuskus, soczewica, a nawet kasztany czy fasolka szparagowa w połączeniu z lekkostrawnym tuńczykiem – zdrowe i zbilansowane sałatki stanowią najlepszy dowód na to, że bez względu na miejsce i okoliczności można zjeść niczym w modnej restauracji.

5. Żywność funkcjonalna – dla świadomych konsumentów

Gdy chcemy zapewnić sobie określony wpływ diety na zdrowie, dobrze jest sięgać po żywność funkcjonalną. To jedzenie o tak skomponowanym składzie, by wspomagało określone funkcje organizmu. Wciąż niewiele osób wie jednak o istnieniu takich produktów 1. Nic dziwnego - warunki stawiane żywności funkcjonalnej spełnia tylko około 5-10 procent dostępnych w Polsce produktów . Wśród nich znajduje się Salatino o dużej zawartości morskich ryb, warzyw i optymalnej kompozycji ziół i przypraw. Prosty skład, brak konserwantów, maksimum smaku i wartości odżywczych – tymi zasadami warto kierować się, uzupełniając domową spiżarnię o wartościowe zapasy.

  1. Mielcarek Agnieszka (2016), „Żywność funkcjonalna”. Źródło: https://www.pfm.pl/artykuly/zywnosc-funkcjonalna/1514 (data dostępu: 16.03.2020.)

Artykuł sponsorowany

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze