2 z 7Zdrowa dieta
Pełnowartościowa dieta bogata w witaminy i składniki mineralne jest ważnym elementem profilaktyki przeziębienia u dzieci. Nie tylko daje energię, ale również wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Przede wszystkim zadbajmy o to, by dieta dziecka była bogata w witaminę C i D. Warto podawać mu jak najwięcej warzyw i owoców takich jak: marchew, brokuły, papryka, cytrusy czy kiwi. Pamiętajmy też, by w menu dziecka nie zabrakło ryb, jaj, mleka i produktów pełnoziarnistych. Bardzo ważne jest również picie dużej ilości płynów – przede wszystkim wody. Dzięki temu błony śluzowe jamy ustnej i nosa będą stale nawilżone, a co za tym idzie – mniej podatne na podrażnienia. Zawsze też można podawać dziecku uzupełniająco owocowe herbatki, ciepłe mleko lub świeżo wyciskane soki.