Ciemne alkohole wywołują gorszego kaca! (WIDEO)
Ciemne piwa powodują silniejszego kaca
Aby uniknąć kaca należy pić powoli, a przede wszystkim z umiarem. Mało kto wie jednak, że dużo większego kaca może spowodować spożywanie ciemnych trunków takich jak np. burbon. Zjawisko takie jest wywołane przez toksyczne związki (kongenery, czyli cząsteczki organiczne zawierające aceton, olej fuzlowy i garbniki), które działają na alkohol w procesie jego fermentacji (ziarna czy drewniane beczki).
Kac obniża zdolności koncentracji, myślenia, wykonywania zadań, refleks, czujność oraz umiejętność podejmowania szybkich i trafnych decyzji, dlatego przed takimi efektami picia przestrzega Damaris J. Rohsenow z Brown University, USA. Potwierdziły to przeprowadzane badania, w których zastosowano testy diagnozy neuropsychologicznej. Zespół naukowy pod jego kierownictwem jest także przekonania, że czerwone wino może wywołać gorszego kaca niż białe jako, że zawiera ono więcej toksycznych kongenerów. Ponadto ich stężenie zdaje się wzmagać intensywność kaca, gdyż jak się okazało uczestnicy eksperymentu konsumujący burbon mieli gorszy ból głowy od tych, którzy pili wódkę.