Trwa ładowanie...

Awokado w ciąży: korzyści i wskazówki

Avatar placeholder
01.02.2024 13:52
Awokado w ciąży warto jeść jak najczęściej
Awokado w ciąży warto jeść jak najczęściej (Adobe Stock)

Awokado w ciąży jest źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych, witamin i składników mineralnych, które są odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie organizmu kobiety, ale i wpływają na rozwój dziecka. Z tego powodu powinno znaleźć się w codziennej diecie przyszłych mam. Jak je spożywać? Czy istnieją jakieś przeciwwskazania do jedzenia awokado w ciąży?

spis treści

1. Czy można jeść awokado w ciąży?

Nad tym, czy w ciąży można jeść awokado, zastanawia się niejedna ciężarna. Okazuje się, że jest to nie tylko dozwolone, ale i wskazane. Dlaczego? Miąższ awokado ma cztery razy większą gęstość odżywczą niż jakikolwiek inny owoc.

Awokado rośnie w Ameryce Środkowej i Południowej. Wyglądem przypomina gruszkę (stąd nazywa się je gruszką aligatora). Ma ciemnozieloną chropowatą skórkę, pod którą ukrywa się zielony miąższ i sporej wielkości pestka.

2. Dlaczego warto jeść awokado w ciąży?

Zobacz film: "Awokado zapiekane z jajkiem"

Awokado, zwane także smaczliwką wdzięczną, nie bez przyczyny jest uznawane za jeden z najzdrowszych owoców świata. Dostarcza bowiem wielu:

  • Witamin, m.in. A, C, E, K i H. Co szczególnie ważne dla ciężarnych, awokado jest zasobne w kwas foliowy mający wpływ na rozwój dziecka i zdrowej ciąży. Odpowiada za prawidłowe kształtowanie się cewy nerwowej płodu w pierwszych tygodniach po zapłodnieniu. Jego niedobór może prowadzić do powstania wad układu nerwowego, takich jak na przykład rozszczep kręgosłupa.
  • Minerałów, takich jak miedź, żelazo, potas, fosfor, mangan czy wapń.
  • Zdrowych tłuszczy (od 12 do 24 proc. zawartości miąższu). Pozostałą część stanowi woda (od 67 do 78 proc.), białko (od 1 do 3 proc.) i węglowodany (mniej niż 1 proc.). Owoc jest dość kaloryczny. Porcja 100 gramów dostarcza około 160 kcal.

Głównym atutem awokado jest to, że zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Cechuje je duża zawartość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz dobry stosunek wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6.

Awokado zawiera także sporo błonnika (od 1,4 do 3 proc. miąższu), przeciwutleniacze (np. glutation) i sterole roślinne (fitosterole). Nie zawiera cholesterolu.

3. Jakie są korzyści zdrowotne spożywania awokado w ciąży?

Badania dowodzą, że awokado:

  • pozwala dostarczyć witamin, mikroelementów oraz tłuszczów w ciąży i uniknąć tym samym ich niedoborów (ponieważ owoc zawiera także wartościowe enzymy, ma korzystny wpływ na wchłanianie składników odżywczych pochodzących z pożywienia); awokado odżywia i wzmacnia organizm ciężarnej kobiety, który potrzebuje szczególnej troski i wsparcia, ale wpływa także na rozwój dziecka,
  • wzmacnia układ odpornościowy matki,
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia wad cew nerwowych u dziecka,
  • ma pozytywny wpływ na pracę układu pokarmowego, zmniejsza ryzyko zaparć,
  • wzmacnia naczynia krwionośne i chroni serce kobiety w ciąży, wspomaga jej układ krążenia,
  • pomaga kontrolować poziom cholesterolu we krwi ciężarnej, gdyż obniża poziom „złego” cholesterolu LDL, reguluje ilość trójglicerydów,
  • poprawia pracę układu nerwowego przyszłej mamy, obniża ryzyko wystąpienia chorób neurodegradacyjnych,
  • wykazuje właściwości przeciwzapalne,
  • zapobiega przedwczesnemu starzeniu,
  • chroni przed chorobami cywilizacyjnymi (nadciśnieniem, chorobami serca, cukrzycą, udarem); ponieważ awokado jest ubogie w cukry proste, a zasobne w nienasycone kwasy tłuszczowe, szczególnie cenne jest dla osób, które zmagają się z insulinoopornością i cukrzycą (także cukrzycą ciężarnych),
  • działa antynowotworowo.

Awokado w ciąży warto, więc jeść jak najczęściej, nawet codziennie. Trzeba pamiętać, że ciąża to okres, w którym zdrowe żywienie oraz zbilansowana dieta są niezwykle istotne tak dla matki, jak i dziecka.

4. Jak jeść awokado w ciąży?

Z uwagi na smak, właściwości zdrowotne oraz wszechstronność, awokado jest ciekawym składnikiem do wykorzystania w kuchni. Sprawdza się zarówno w potrawach wytrawnych, jak i słodkich. Jakie są najlepsze sposoby na włączenie go do diety ciężarnych?

Awokado zjada się na surowo, na przykład w sałatkach, na kanapkach czy grzankach. Owoc jest składnikiem past (np. guacamole) oraz dodatkiem do koktajli, dipów czy jajecznicy, a także deserów. Można nim zastępować masło. Warty uwagi jest także olej z awokado w ciąży.

Do spożycia nadaje się wyłącznie miękki miąższ awokado. Gdy owoc jest twardy, powinien przez kilka dni poleżeć w temperaturze pokojowej. Szybko dojrzewa zwłaszcza w towarzystwie bananów. By uniknąć czernienia, pozbawiony skórki, owoc dobrze skroplić sokiem z cytryny lub limonki.

Choć awokado jest bardzo zdrowe, nie mogą go jeść wszyscy. Co stanowi przeciwwskazanie? To alergia na awokado, ale i lateks (z uwagi na możliwe wystąpienie reakcji krzyżowej po jego spożyciu), także stosowanie leków przeciwzakrzepowych (substancje czynne zawarte w awokado mogą osłabiać ich działanie).

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze